keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Makuja Maailmalta





Voin myöntää, että olemme ruokakulinaristeja johtuen siitä, että Aleksi on ammattikokki ja siten myös innokas ruoanlaittaja ja uuden testaaja. Tämä innostus ja kiinnostus ruokaan ja uusiin makuelämyksiin on näiden vuosien aikana tarttunut myös väkisin minuun. Olen onnekas, koska olen aiemmin jäänyt paljosta paitsi, sillä olen ollut nirso ja syönyt vain tuttuja ja turvallisia kotiruokia, sekä ravintoloissa joka kerta saman annoksen. 

Päätimme Aleksin kanssa toteuttaa ja maistella muutamia eri ulkomaalaistaustaisia pääruokia ja kertoa teille mielipiteemme niistä, sekä ohjeet miten voit ne halutessasi valmistaa. Työnjako meillä meni niin, että Aleksi 'kappas vain' valmisti ruoat ja minä ideoin. =D 
Kaikki ruoat ovat melko yksinkertaisia valmistaa, joten ei tarvitse olla konkari onnistuakseen niissä!

Ensi kerralla olisi tarkoitus tehdä samanlainen postaus muutamasta jälkiruoasta, jos teitä vain kiinnostaa. Olisi kiva, jos kommentoisitte mielipiteitä ja toiveita alla olevaan kommenttiboksiin. =)


Ensimmäisenä suuntasimme Aasiaan. Valmistimme Kiinalaista Hoisin kanaa riisin kera Aleksin perheelle. Ruoka näytti maistuvan heille hyvin ja saikin paljon kehuja. Itse tykkäsin myös kovasti.
Hoisin-kastike oli maukas ja rapeat kasvikset herkullisia. Ruoka on erittäin helppo ja nopea valmistaa.

Hoisin kanan valmistamiseen tarvitset:
(noin 6 hlö)

-400g broileria
-1 punasipuli
-1 valkosipulin kynsi
-1 nippu kevätsipulia
-2-3 eri väristä paprikaa
-1dl cashew pähkinöitä
-2rkl hoisin kastiketta
-2-3rkl soijaa
-1dl vettä tai kasvislientä
-Jasmin riisiä

1. Laita riisi valmistumaan.

2. Paista broileri, sipulit, paprikat ja cashew pähkinät yhdessä paistinpannulla.


3. Lisää joukkoon hoisin kastike, soija ja vesi + (suola).

4. Hauduta pannulla 5 minuuttia, jonka jälkeen ruoka on valmis esille pantavaksi.






















Seuraava makumaailma suuntasi Mexicoon. Valmistimme kana enchiladoja eli ''kanatortilla lasagnea''. Enchiladat olivat herkullisia, mutta luulen, että itse olisin tykännyt ruoasta enemmän jauhelihatäytteellä. Uskon kuitenkin kanatäytteen olevan monen mieleen, joten päätimme tehä näin. 

Kana enchiladojen valmistamiseen tarvitset:
(noin. 4 hlö)

-600g broileria
-3sipulia
-2valkosipulia
-sweet chili kastiketta
-200g pakaste pinaattia
-3tomaattia
-1prk paprika-chili tuorejuustoa
-150g juustoraaste
-8kpl tortillalettuja

Halutessasi koristeeksi päälle: avokadoa, korianteria ja tomaattia.
Lisäksi: salsaa


1. Ruskista broileri, sipulit ja pinaatti.

2. Sulata joukkoon tuorejuusto ja juustoraaste.

3. Lisää seokseen oman mielen mukaan sweet chili kastiketta, sekä pilkotut tomaatit + (suola).

4. Täytä tortillaletut täytteellä (Pursotinpussi on kätevä tähän tarkoitukseen) ja aseta ne vuokaan.

5. Paista 200asteessa n. 10 minuuttia, että tortilloiden pinta saa kullan ruskean värin. 


6. Koristele tomaatilla, avokadolla ja korianterilla.


7. Herkuttele salsan kera. 




















Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä siirryimme Italialaisen ruoan pariin. Valmistimme super hyvää tomaattikeittoa kirsikkatomaatti-pestofocaccian kera. Tämä ruoka oli näistä kolmesta minun lempparini. Itse en ole kovin suuri keittojen ystävä, mutta tämä tomaattikeitto ylitti odotukset. Leipä oli tosi kiva lisä keiton kanssa, koska muuten ruoka ei olisi ollut tarpeeksi täyttävää. 

Tomaattikeiton valmistamiseen tarvitset:
(noin 4hlö)

-1tölkki tomaattimurskaa
-1 pieni tölkki tomaattipyrettä
-1rkl tummaa balsamicoa (jos kaapista löytyy, ei ole välttämätön)
-1valkosipuli
-1punasipuli
-3dl vettä
-1 kana- tai kasvisliemikuutio
-1dl vispikermaa
-kourallinen ruoretta basilikaa


1. Pilko sipulit ja paista kevyesti öljyssä.

2. Lisää joukkoon tomaattimurska, tomaattipyre, vesi, kanaliemikuutio ja ruokalusikallinen tummaa balsamicoa tuomaan makua. Keitä 20minuuttia.

3. Lopuksi lisää keittoon kerma sekä basilika ja tarvittaessa lisää suolaa maun mukaan. Anna kiehua vielä pari minuuttia, jonka jälkeen keitto on valmis.


Kirsikkatomaatti-pestofoccaciaan tarvitset:
-450g hiivaleipäjauhoa
-2tl kuivahiivaa
-1 tl suolaa
-5rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
-3dl lämmintä vettä
-300g kirsikkatomaatteja
-kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
-2rkl valmista pestoa

1. Siivilöi vehnäjauhot suureen kulhoon, sekoita joukkoon kuivahiiva ja lisää suola.
Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada sinne 3rkl öljyä sekä vesi, ja sekoita ainekset yhteen.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja alusta sitä 10 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja notkeaa.

2. Laita taikina voideltuun kulhoon, peitä se keittiöpyyhkeellä, ja jätä huoneen lämpöön tunniksi, kunnes taikina on kooltaan kaksinkertainen.

3. Voitele 40cm x 40cm kokoinen uunipelti.

4. Kumoa taikina pellille ja levitä se korkeintaan 0,5cm paksuiseksi levyksi. Anna taikinan kohota 20 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen.

5. Sekoita 3rkl vettä ja 1rkl öliiviöljyä yhteen pienessä kulhossa.

6. Kun 20 minuuttia on kulunut, sivele öljy-vesiseos taikinan päälle ja nosta pelti uunin keskitasolle. Paista focacciaa n. 20 minuuttia.

7. Lohko sillä aikaa kirsikkatomaatit.

8. Kun tomaatit ovat valmiit, laita ne kulhoon tuoreen basilikan ja peston kanssa. Ripottele joukkoon jäljelle jäänyt oliiviöljy ja sekoita hyvin. Lisää mustapippuria ja suolaa maun mukaan.
Tässä vaiheessa leivän pitäisi olla valmis: nosta se pois uunista ja peitä kirsikkatomaatti-pestoseoksella. Tarjoile heti.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti